Мобилност Београд, извештај

У периоду од 12. до 16. децембра 2022. године наша школа била је домаћин школама из Белгије и Шпаније са којима већ трећу годину заједно радимо Еразмус плус пројекат „Бајке и деца 21.века“.

Са великим нестрпљењем, али и стрепњом да ли смо дорасли овом задатку, чекали смо наше госте на Аеродрому Никола Тесла и помогли им да оду до свог смештаја. Пошто је група из Шпаније допутовала у суботу, а група из Белгије у недељу после подне, искористили смо то време да им покажемо неке делове града који су већ били у новогодишњем руху.

У понедељак ујутру сви смо били у Старини. Наше госте најпре је примио и поздравио директор Влада Вучинић који им је пожелео срдачну добродошлицу и замолио их да се наредних дана у нашој школи осећају као код куће. Након пријема код директора, 16 ученика из Шпаније и Белгије и њихових 7 наставника размилело се по учионицама на 1.спрату. Учитељице 4.разреда: Младенка Башић, Јелена Јовановић, Драгана Бабић, Ана Зорић и Марија Михајловић примиле су их у своја одељења и осмислиле сјајне, занимљиве радионице које су биле у вези са темом овог децембарског сусрета, а то је била бајка „Снежана и седам патуљака“. Прављене су јабуке, огледала, патуљци, ракете, али највише одушевљења покупила је Снежанина хаљина – не својим изгледом, који је вековима исти, већ начином на који су учитељица и деца осмислили да је направе.


Први парк у који смо одвели наше другаре био је, наравно, Ташмајдански. Он је као још једно велико двориште наше школе. Након парка и ручка у школи, следећа станица био је музеј Николе Тесле.

У уторак смо, након радионица са учитељицама и ученицима 4. разреда, имали још два догађаја. Наставница енглеског језика Анђелка Бојовић са ученицима 5. разреда спремила је занимљиве презентације о свим глобално познатим причама и легендама које садрже заједнички мотив јабуке. Тако су се за истим столим нашли Адам и Ева, Снежана, вештица, патуљци и Робин Худ, али и Бил Гејтс и Стив Џобс. Деца су након ове презентације добила задатак да од неколико ликова и предмета направе своју бајку. Како би се од овог умног напора одморили, побринули су се чланови фолколрног састава „Окарина“. Они су приредили час учења српског кола. Наша библиотека се тресла од игре и гласова. Гости нису желели да одустану док не савладају барем основне кораке. Тако разиграни, после ручка смо кренули у неизоставни обилазак Калемегданске тврђаве, парка, ушћа, Победника... Увече смо посетили госте у њиховом хотелу на Врачару и сви заједно одували свећице на торти, коју је наш слављеник Марко Марјановић направио специјално за своје другаре из иностранства.

Среда је била резервисана за централни догађај – сценско извођење традиционалне и адаптираних верзија бајке „Снежана и седам патуљака“. Замолили смо наше сараднике из Дечјег културног центра да нам позајме своју малу салу и они су нам изашли у сусрет. Цело пре подне смо провели на сцени. Традиционалну верзију радимо у мешовитим групама: Снежана из Шпаније, вештица из Белгије, ловац из Србије и тако у свим могућим комбинацијама. Адаптиране верзије свака земља изводи самостално. О овоме ћемо посебно и детаљно известити кад завршимо пројекат. Тог преподнева у Дечјем културном центру појели смо две гајбе јабука!

Време после ручка било је резервисано за посету Музеју науке и технике, који се орио од цике и вриске, а нарочито крива соба. Дан смо завршили у Кнез Михајловој улици, требало је купити сувенире за повратак.

Од како су слетели, наши другари су исказали жељу да посете најважнију зграду у Београду. Када смо их питали на коју зграду мисле, одговорили су нам да је то Храм Светог Саве. Наше је било да им жељу са задовољством испунимо. Дан је био диван и небо над Београдом било је плаво као на мозаицима у храму. Уз стручно вођење које су нам људи из Патријаршије омогућили, обишли смо храм и крипту. Наша водичица је стрпљиво сачекала да се група окупи, јер први улазак на ово место оставља без даха и свакоме је потребно неко време да се врати и примети људе око себе. Поподне смо провели у школи. Најпре смо у фискултурној сали имали турнир у игрању „Између две ватре“. Одмарали смо се на чајанци уз филм „Летописи Нарније: вештица, лав и ормар“. Последње вече у школској трпезарији направили смо опроштајну журку. Уз пицу и музику поздравили смо се са другарима, а придружиле су нам се и неке маме и баке из Београда које су желеле да поздраве госте и да им се захвале на гостопримству у Шпанији.

Много смо научили једни од других. Стекли смо нова знања и нове пријатеље. За пројекат смо одабрали тему која нам је свима позната и која нас је лако ујединила. Надамо се да ће резултати нашег рада бити корисни и употребљиви широм европских школа.

Петак је био дан за опроштај и путовање. До следећег сусрета у марту у Белгији!

Анђелка Бојовић и Наташа Мугоша